Snabba spårbara leveranser Bonuspoäng vid köp Butik i Bromma
RING OSS MÅN-FRE 09-1708-6618840

Rakborstguide

rakborstguide

Rakborsten fyller flera viktiga funktioner under rakningen:

   -  Lyfter upp skäggstråna och låter rakkrämen komma åt runt hela stråna
   -  Ger ett krämigt rakskum
   -  Ger en lätt peeling av huden och tar bort döda hudceller
   -  Stimulerar blodcirkulationen

 

Så här väljer du rakborste:

Rakborstar av finare kvalitet har alltid grävlingshår, som har använts i mer än 200 år för att skapa rakborstar av högsta kvalitet. Grävlingshår absorberar vatten, vilket gör det ultimat för att användas till rakborstar eftersom vatten är en viktig ingrediens för rakningen. Grävlingshår ger ett mjukt och krämigt raklödder. Viltsvinshår är också vanligt i lite mer prisvärda rakborstar, och det finns även borstar av syntethår. Rakborstar med grävlingshår finns i olika prisklasser beroende på mjukhet, fyllighet och grovhet.

 

Man delar in rakborstar i olika typer:

rakborste pure badger

Pure Badger

De billigaste rakborstarna som oftast är maskintillverkade. Hårstråna är lite grövre än andra modeller, vilket gör att det inte krävs lika mycket strån för att fylla en borste. Pure badger är lite styvare än annat hår från grävlingen, vilket ger en masserande effekt på huden. Till skillnad från svinborst är det lite mer flexibelt. Färgen på borsten varierar från brungrått till svart.

rakborstar best badger / fine badger

Best Badger / Fine Badger

De vanligaste rakborstarna. Ett medelmjukt grävlingshår som kommer från sidan på grävlingen och benen. Något fastare än Silvertip. Ger ett krämigt och lättarbetat lödder. Borsten trimmas lätt för att få den typiska formen. Best Badger binds för hand, Fine Badger binds med maskin. Färgen är ofta mörk och varierar mellan brunt, grått och svart.

rakborste black badger

Black Badger

Liknar Best Badger och Fine Badger i kvaliteten, men med något längre strån. Färgen är till största del svart.

rakborste super badger

Super Badger

Handbundna kvalitetsborstar med hår från grävlingens rygg. Stråna är längre, mjukare och tunnare vilket gör att det krävs mer för att fylla en borste. En naturlig form på borsten. Super Badgerbortarna är ljusa i topparna och mörkare i botten.

rakborste silvertip badger

Silvertip Badger

Den mjukaste och bästa kvaliteten. Hårstråna kommer från grävlingens nacke och hals, är extremt mjuka och flexibla, extra fylliga och binder mycket vatten. Borsten ger ett optimalt raklödder. Färgen skiljer sig från övriga rakbostar med skimrande silverfärg och svarta band genom stråna. Dessa borstar är alltid handbundna utan att trimmas.

 

Övriga rakborstar delas in i:

rakborste pure bristle hair

Pure Bristle Hair

Rakborstar av svinhår eller viltsvinshår, vilket är ett billigare alternativ än grävlingshår. Perfekt som nybörjarborste. Borsten är ganska styv till en början, vilket gör att det tar ett tag att arbeta upp ett krämigt raklödder, samtidigt som den ger huden en ordentlig massage. Styvheten avtar efter en tids användning.

rakborste syntetic fibre

Syntetic Fiber

Syntetiska rakborstar som tagits fram som ett veganskt alternativ. De efterliknar grävlingshår i både styvhet och fuktupptagningsförmåga. Dessa är ibland färgade för att se ut som grävlingsborstar.

rakborstar silvertip fibre / black fibre

Silvertip Fiber / Black Fibre

Kvalitetsbostar av syntetfibrer med samma egenskaper som Silvertip Badger. Fibrerna torkar snabbare än naturligt hår och blir därför mer slitstarkt. Borstarna håller hög kvalitet och är mycket mjuka. De är mer ekonomiska att använda i längden eftersom de skapar ett krämigt lödder på hälften rakkräm eller raktvål som krävs för naturliga hår. Färgen är normalt ljusare i toppen med ett mörkt band. Det finns även en mörk variant som kallas Black Fibre.

 

Rakborstens handtag

Det finns både syntetiska och naturliga material som används till handtag. De vanligaste syntetiska alternativen är plast, polyester eller nylon. I jämförelse med naturliga material är de mer motståndskraftiga mot fukt, vilket gör dem mer hållbara. Ytan är ofta polerad högblank.

Även om inte kvaliteten på handtaget påverkar rakningen nämnvärt brukar de finare kvaliteterna av rakborstar oftast ha naturliga material. Vanligast är träslag i olika kvaliteter och sköldpaddsskal.

 

skötsel av rakborste 

Skötsel av rakborste

En rakborste med grävlingshår håller minst 10-15 år om den sköts på rätt sätt. Här är våra bästa skötselråd:

En ny rakborste har alltid lite strån som är för korta för att nå bindningen i botten, som lossnar de första veckorna. Det är helt normalt.

Rengör din rakborste under rinnande varmt vatten. Skaka ur vattnet ordentligt. Vi rekommenderar att man använder en rakborstrengöring med jämna mellanrum, denna rengör på djupet och gör borstens strån fluffigare. Häng rakborsten upp och ner i ett ställ, alternativt lägger du den på kanten av ett bord så att stråna kan torka fritt. Undvik att ställa borsten upp, eftersom fukten rinner ner i bindningen och kan luckra upp limningen.

Det är viktigt att borstar av naturhår torkar helt, annars kan de börja mögla. Får borsten tvålavlagringar i botten eller börjar mögla kan du dränka den i en steriliserande vätska.

Stoppa alltid rakborsten i en tub eller låda när du reser med den (spara alltså gärna förpackningen den kom i).

 

Använda rakborste

Mjuka upp huden med en varm dusch, varma handdukar eller ansiktsrengöring.

Doppa borsten i varmt vatten en liten stund och skaka av överflödet.

Häll rakkräm i en rakborstskål eller använd borsten direkt på raktvål i sin förpackning. Använd lätta, cirkulära rörelser för att arbeta upp ett krämigt lödder. Tryck inte för hårt, för det kan skada stråna.

Applicera raklöddret på skäggområdet med lätta, cirkulära uppåtgående rörelser. Se till att massera huden ordentligt så att skäggstråna reser sig och sväller av fukten. Ju längre tid du lägger på detta moment, desto mindre friktion kommer du att uppleva under rakningen.