Murad - Hudvårdens ABC

Pedagogik inom hudvård är ofta en bra sak – att man använder en färg eller ett namn för att markera en serie till en viss hudtyp. För har man inte bra koll på hudvård kan det vara svårt att särskilja produkterna på hyllan. Murad tar med pedagogiken till badrumsskåpet. Alla produkter är numrerade i tre steg: nummer 1 står för rengöring och nummer 3 för återfuktningen. Nummer 2 är den viktigaste länken – den behandlande produkten.

Vi brukar lära ut att rengöring och fukt är grundpelarna i en bra hudvårdsrutin. Vad de produkterna gör är att underhålla balansen i huden. Men har du någon form av obalans i huden behöver du komma till rätta med det. Den kanske synligaste formen av obalans man kommer på är väl acne. Där erbjuder Murad tre olika behandlingsalternativ beroende på ålder och hur känslig din hud är. Men även torr, känslig, åldrad och fet hud kan behandlas med produkter numrerade med 2:or i Murads serie.

Muradmetoden är resultatet av trettio års klinisk erfarenhet, en ”doktorsserie” utvecklad av doktor Howard Murad. Han är dermatolog med en välkänd praktik i Los Angeles, utbildad farmaceut och forskare vid UCLA.

- Jag baserar min filosofi på två saker; alla aspekter av din kropp hör samman. Allt du tillför kroppen – både utifrån och det du äter – allt relaterar till hudvård.

Dr Murad är en ofta anlitad föreläsare inom skönhetsbranschen. För ett par år sedan släpptes hans nya bok ”The Water Secret”, där han beskriver hur du kan se tio år yngre ut framför allt genom att tillföra huden vatten.

- Den andra aspekten i min filosofi är att alla problem med huden kan härledas till brist på vatten. När huden åldras blir den torr, skador från solen och avgaser ger fuktfattig hud, om du är sjuk blir du uttorkad. Huden behöver vatten. Även stress orsakar minskad fuktnivå. Bäst resultat på huden får du genom att både återfukta den och att äta rätt kost som gärna ska innehålla näringsrika aminosyror. Kombinera detta med regelbundna ansiktsbehandlingar, det reducerar stress och håller huden i balans.

Dr Murad menar att huden även behöver vatten inifrån, men rekommenderar främst att man får i sig vattnet genom att ÄTA det. Från grönsaker och frukt med en hög vattennivå. På det sättet tillgodogör sig huden vattnet bättre.

Pedagogiken står även i fokus när Dr Murad lanserar sin nya serie Clean Scene. Det är antioxidanten Yumberry som är huvudingrediensen som även har inspirerat till namnet och utseendet på förpackningarna. Produkter anpassade för den unga huden som ofta drabbas av hormonella obalanser, men även behöver skydda sin hud mot fria radikaler. Något som förklaras pedagogiskt i informationsbroschyrerna till serien. Att lära ungdomarna att ta hand om sin hud redan när man är ung är ett av syftena med den nya serien, som dessutom håller en lägre prisklass än övriga produkter för att målgruppen ska ha råd med produkterna.