Välj rätt hårborttagningsmetod

Ta bort hår på kroppen inför badsäsongen? Det finns ett flertal sätt som ger olika varaktigt resultat och är mer eller mindre smärtsamt. Vissa kan du göra hemma, men för att få ett permanent resultat måste du vända dig till en salong.

Raka med hyvel

Den vanligaste och snabbaste metoden är med rakhyvel där man skär av toppen av håret som kommer ur hårsäcken. Denna metod ger dig en kortvarig slät effekt då håret växer tillbaka omgående. 

+ Snabbt, billigt. Man kan göra det själv. Bra sista minuten-lösning. Du kan sola efteråt.
- Skärsår, irritationer och röda utslag. Håret blir stubbigt. Svårt att komma åt överallt.

Bodygroomer

Med en bodygroomer kan du både slätraka kroppen och trimma ner håret till önskad längd. Använder du den rätt kan du accentuera musklerna (så kallad manscaping). Det är en kortvarig effekt, men det går snabbt. Och huden blir inte irriterad.

+ Snabbt. Man kan göra det själv. Du kan välja längd på håret. Du kan sola efteråt.
- Dyrare än vanlig rakning. Apparaten måste laddas. Svårt att komma åt överallt.

Hårborttagningskräm

Hårborttagningskräm är en kemisk hårborttagning för hemmabruk. Krämen ska strykas ut och verka i några minuter. Den löser upp hårstrået precis vid hudytan. Toppen blir inte vass som vid rakning utan mjuk. Håret börjar synas igen efter 2-5 dagar.

+ Håller längre än rakning. Gör inte ont. Billigt. Håret som växer ut är mjukt. Du kan sola efteråt.
- Håret växer ut relativt snabbt. Krämen doftar ganska starkt. Svårt att komma åt överallt.

Vaxning

Det finns hårborttagningsvax för hemmabruk, eller så kan du gå till en salong och vaxa kroppen. Vaxning ger en hållbarhet på 2-4 veckor, men det kan komma hår tidigare än så eftersom håret växer i omgångar och det som inte syntes när du vaxade växer ut snabbare. För bästa resultat – vaxa var 6-8:e vecka.

+ Håller länge (salongsvaxningar håller längst). Håret är mjukt när det växer ut.
- Gör ont. Ganska dyrt. Vanligt med irritation första gångerna. Solen ska undvikas första dygnet. Vaxa en vecka innan solsemester, och använd hög solskyddsfaktor (SPF30).

Permanent hårborttagning

Epilering innebär att man tar bort hår med elektrisk ström. Epilering är vanligt i ansiktet, till exempel vid ögonbrynen eller på för hög skäggväxt. Stråna blir tunnare för varje behandlig för att till slut försvinna helt. I snitt krävs tio behandlingar under ett år.

Via laser eller ljusbehandling på en klinik avlägsnas hår permanent på större områden åt gången. Generellt sett gäller att ju mörkare hår och ljusare hy, desto snabbare och bättre resultat. En vanlig behandlingsperiod är 4-10 gånger. Laser rekommenderas inte till ansiktet.

+ Tar bort håret permanent.
- Dyrt – det krävs flera behandlingar. Den kan göra ont. Du kan vara tvungen att upprepa behandlingen efter några år när nya hårsäckar börjat producera hår. Du kan inte ångra dig – ta inte bort hår på ställen du inte är säker på. Undvik solen helt 2-4 dagar. Vänta minst två veckor innan du åker på solsemester, och använd hög solskyddsfaktor (SPF30-50).