Tag Archives: ingredienser

  • Mineralolja eller inte?

    Det skrivs mycket om mineraloljor och deras förekomst i kosmetika och hudvårdsprodukter. Vi har rett ut vad mineralolja är och vilka effekter den har.

    Mineralolja utvinns ur råolja/petroleum, renas noga före användning och är såväl lukt- som färgfri. Produktionskostnaden är låg och den härsknar inte. Det finns flera sorters mineralolja, från tunnflytande till mer vaxartad konsistens. Tekniskt sett består mineraloljor av långkedjade hydrokarboner, dvs kemiska molekyler som enbart består av kol och vätgas och som inte reagerar med andra ämnen. De är mycket stabila och ej tas upp i kroppen, något som har både för- och nackdelar.

    Nackdelar
    Mineraloljor är inte idealiska bärarsubstanser i dagcremer då de inte har någon aktivt vårdande effekt utan lägger sig som en film över hudytan. I höga koncentrationer kan de täppa till talgkanalerna och ge upphov till acne (de är komedogena), speciellt hos personer med fet och oren hud. Mineraloljor kan även hindra aktiva ingredienser från att penetrera ned i huden.

    Fördelar
    Mineraloljor reagerar inte med något i huden och framkallar därför vare sig irritationer eller allergier. De utgör goda stabilisatorer i UV-filter och solskydd och kan vara rätt val i klimatkrämer för att ge en stabil fetthinna som tål hög kyla. Mineraloljor är vanliga i kosmetika för att få den att sitta bättre, en anledning till att många foundations kan framkalla acne och oren hud.
    Tips: Om du får acne av din foundation är det bättre att använda ren mineralmakeup som enbart består av mineraler. (Trots namnet mineralmakeup har den ingenting gemensamt med mineraloljor.)

    Mineraloljor har ingen negativ effekt i:
    - rengöringsprodukter som sköljs av
    - ansiktsmasker eller peelingar som avlägsnas efter kort tid
    - ansiktsprodukter för torr hud i mindre koncentrationer
    - ansiktsprodukter generellt, i låga koncentrationer
    - kroppsprodukter, med undantag för hudområden med acne

    Andra namn på mineralolja:
    Mineral Oil
    Paraffin Oil
    Paraffinum Liquidum
    Parafin
    Petrolatum
    Petroleum
    Vasel

  • Vad är det i burkarna - AHA

    AHA är en förkortning av Alpha Hydroxi Acids. AHA-syror utvinns ur naturliga fruktsyror och gör huden klarare. Du kan gnida en grapefruktskiva i ansiktet för samma effekt, men det kanske känns lite fånigt. AHA-syror rekommenderas inte till känslig hud eller hud som utsatts för sol. Däremot passar den utmärkt till både torr och fet hud.

    AHA-syror har en peelande effekt. Huden blir mjukare och det blir lättare för andra produkter att tränga djupare ner i huden. AHA-syror löser upp döda hudceller i det yttersta hudlagret och ”släpper fram” nya, vilket resulterar i mjukare, spänstigare och fräschare hud. De är verksamma i hudens yttersta lager och ger därför ett snabbt resultat. Någon djupare och bestående effekt i fråga om så kallad rynkreducering har de inte. Men regelbunden användning ger utmärkta resultat om det är fräschör och ökad fuktighet man är ute efter.

    AHA-syror förbättrar hudens fuktupptagningsförmåga. De rekommenderas ofta för dem med torr hy, i synnerhet glykolsyra. Glykolsyran aktiverar hudens egen hyaluronsyra, ett ämne känt för sin goda fuktbindande egenskap. Den stöter bort gamla hudceller, sätter fart på cellbildningen, är fuktbindande, ökar cellernas fuktupptagningsförmåga och gör huden tjockare.

    Alla AHA-syror kan vara milt irriterande för huden, speciellt om syrakoncentrationen är hög. I billigare hudkrämer är koncentrationen av AHA-syror vanligtvis 1-7 %, medan dyrare krämer ofta innehåller mellan 8 och 15 %. De dyrare krämerna är därför mer effektiva.

    Hudterapeuter genomför även så kallade peelingbehandlingar med AHA-syror. Procenthalten kan då röra sig mellan 15 och 50 %.

    Använder man produkter som innehåller AHA-syror (oavsett procenthalt) bör man samtidigt använda solskydd, eftersom huden blir känsligare mot solen.

  • Vad är det i burkarna - antioxidanter

    Antioxidanter oskadliggör fria radikaler, dvs cellskadade ämnen. Att de kallas antioxidanter beror på att syre är skurken. När en cell omvandlar syre till energi skapas även de små molekyler som kallas fria radikaler. När för många fria radikaler produceras ger de sig på kroppens cellmaskineri och skadar bland annat kollagen, det som gör huden spänstig och elastisk. De fria radikalerna bidrar alltså till för tidigt åldrande. Fria radikaler skapas naturligt i kroppen, men påverkas även av ultraviolett solljus, alkohol, cigaretter och koloxid.

    Vi får i oss antioxidanter genom kosten, men endast en liten del av dessa når fram till huden. Många kosmetikaföretag tillsätter därför krämerna med antioxidanter som vitamin A, C och E, co-enzym Q10, ginko bilboa, grönt te och ginseng. Effekten är dock fortfarande inte helt fastställd.

  • Vad är det i burkarna - A-vitamin

    A-vitamin stimulerar hudcellernas förnyelseförmåga och ökar hudens mjukhet. Det anses vara en av de bästa hudförbättrarna som finns. A-vitamin är nödvändigt för cellernas produktion och funktion. Det förekommer naturligt bland annat i feta fiskar, äggulor, mejeriprodukter och råa morötter (beta karoten). A-vitamin rekommenderas till torr eller äldre hud, men även till acnehud.

    A-vitamin kan beskrivas som en stor familj som består av syra, alkohol, ester och aldehyd. De är alla A-vitamin, men har olika typer av kemiska bindningar. Samlingsnamnet för alla sorters A-vitaminer är retinoider. Starkast och mest effektiv i familjen är tretinoin (syran), följt av retinol (vilket är den form A-vitamin tar sig strax innan det blir syra), retinyl palmitat (ester) och retinal (aldehyd).

    A-vitaminsyran tretinoin är vetenskapligt bevisat verksam mot rynkor genom att snabba på hudcellernas omsättning. Tretinoin går in i underhuden och stimulerar cellomsättningen sant hudens tillväxt av (det ämne som gör huden spänstig och elastisk). Kort sagt förminskar det bevisligen fina linjer och bruna fläckar orsakade av för mycket solande. Krämer som innehåller tretinoin är dock receptbelagda och används främst vid behandling av allvarliga hudproblem som acne eller mycket solskadad hud. Tretinoin kan orsaka hudirritationer, torrhet och rödfnasighet. Det kan även gör huden extra känslig mot solljus.

    När skönhetsföretagen flaggar om effektivt A-vitamin i en hudkräm, menar de oftast retinol och retinyl palmitat. Retinol anses öka blodflödet, stimulera produktionen av kollagen och därmed göra huden tjockare, smidigare, förmiska rynkdjupen samt skydda mot solsveda. Det är även mycket mindre irriterande för huden än A-vitaminsyran.

    Retinyl palmitat är den mildaste och minst irriterande av A-vitaminerna. Och därmed minst effektiv.

    Allra bäst resultat för man om man kombinerar retinol med glykolsyra (en AHA-syra). Den kombinationen penetrerar huden bättre och ger både fukt och fräschör.

  • Vad är det i burkarna - BHA

    BHA är en förkortning av Beta Hydroxi Acid. BHA-syror löser upp döda celler i det yttersta hudlagret och släpper fram nya. De fungerar på ungefär samma sätt som AHA-syror men är något mildare. BHA-syror arbetar utifrån och in i huden, medan AHA-syror arbetar sig inifrån huden och ut.

    BHA-syror används ofta till att rensa upp acnedrabbad hud, eftersom de når ner i porerna. BHA-syror är lite anti-inflammatoriska. En kombination av AHA och BHA är därför bra om man är känslig mot de något starkare AHA-syrorna. Salicylsyra är den vanligaste BHA-syran.

  • Vad är det i burkarna - C-vitamin

    C-vitamin är en kraftig antioxidant och har ägnats stort intresse från kosmetikaföretagen de senaste åren. C-vitamin sägs förbättra hudstrukturen och ge en frisk och fräsch utstrålning.

    Kroppen behöver bland annat vitamin C (ascorbic acid) vid tillverkningen av kollagen. Vitamin C i kombination med vitamin E är effektivt för att bekämpa fria radikaler. Bland annat ger de bra skydd mot solljus, främst UVB och UVA.

    C-vitamin är dock en extremt flyktig vitamin. Den oxiderar lätt och är därför svår att fånga i en burk. C-vitaminkrämer är därför ofta förpackade i specialtuber. Idag omvandlas dock allt fler C-vitamin till stabilare former (estrar) för bättre effekt. Har man känslig hud kan C-vitaminkrämer svida till vid användande.

  • Vad är det i burkarna - Co-enzym Q10

    Co-enzym Q10 är en kraftfull antioxidant som finns naturligt i kroppen, men produktionen av den börjar dala i 40-årsåldern. Den anses skydda mot fria radikaler och hudens åldrande som kommer av miljöpåverkan.

    Co-enzym Q10 har länge funnits som kosttillskott i form av tabletter. Numera har man börjat tillsätta co-enzym Q10 i hudkrämer. Detta anses stimulera cellproduktionen och bidra till fastare och slätare hud.

  • Vad är det i burkarna - E-vitamin

    E-vitamin är en effektiv antioxidant, känd sedan länge. Den absorberas lätt och förekommer därför ofta i fuktkrämer. E-vitamin förbättrar hudens fuktupptagningsförmåga och förbättrar påtagligt torr och flagig hy. Studier tyder på att den även fungerar som antioxidant när den appliceras på huden.

    E-vitamin (alpha tocopherol och den mycket starkare varianten tocotrienol) utvinns bland annat ur vegetabiliska oljor.

8 Item(s)