Mineralolja eller inte?

Det skrivs mycket om mineraloljor och deras förekomst i kosmetika och hudvårdsprodukter. Vi har rett ut vad mineralolja är och vilka effekter den har.

Mineralolja utvinns ur råolja/petroleum, renas noga före användning och är såväl lukt- som färgfri. Produktionskostnaden är låg och den härsknar inte. Det finns flera sorters mineralolja, från tunnflytande till mer vaxartad konsistens. Tekniskt sett består mineraloljor av långkedjade hydrokarboner, dvs kemiska molekyler som enbart består av kol och vätgas och som inte reagerar med andra ämnen. De är mycket stabila och ej tas upp i kroppen, något som har både för- och nackdelar.

Nackdelar
Mineraloljor är inte idealiska bärarsubstanser i dagcremer då de inte har någon aktivt vårdande effekt utan lägger sig som en film över hudytan. I höga koncentrationer kan de täppa till talgkanalerna och ge upphov till acne (de är komedogena), speciellt hos personer med fet och oren hud. Mineraloljor kan även hindra aktiva ingredienser från att penetrera ned i huden.

Fördelar
Mineraloljor reagerar inte med något i huden och framkallar därför vare sig irritationer eller allergier. De utgör goda stabilisatorer i UV-filter och solskydd och kan vara rätt val i klimatkrämer för att ge en stabil fetthinna som tål hög kyla. Mineraloljor är vanliga i kosmetika för att få den att sitta bättre, en anledning till att många foundations kan framkalla acne och oren hud.
Tips: Om du får acne av din foundation är det bättre att använda ren mineralmakeup som enbart består av mineraler. (Trots namnet mineralmakeup har den ingenting gemensamt med mineraloljor.)

Mineraloljor har ingen negativ effekt i:
- rengöringsprodukter som sköljs av
- ansiktsmasker eller peelingar som avlägsnas efter kort tid
- ansiktsprodukter för torr hud i mindre koncentrationer
- ansiktsprodukter generellt, i låga koncentrationer
- kroppsprodukter, med undantag för hudområden med acne

Andra namn på mineralolja:
Mineral Oil
Paraffin Oil
Paraffinum Liquidum
Parafin
Petrolatum
Petroleum
Vasel