Grundläggande tips för en lyckad rakning

Rakning är bland det manligaste som finns. Men från att ha varit en regelbunden avkoppling hos den lokale barberaren har rakrutinen numera blivit något som snabbt ska avklaras på morgonen. Men rakning behöver inte vara ett nödvändigt ont. Med rätt teknik, gott om tid och rätt produkter kan det istället bli en daglig njutning.

Våtrakning med hyvel ger en mer hudnära rakning än vad en rakapparat ger. Men har du känslig hud är det en bra idé att först raka bort den värsta skäggstubben med rakapparat och sedan raka försiktigt med en hyvel. Gör så få tag som möjligt med hyveln, eftersom det delvis är motståndet som rakbladet möter när det dras över huden som irriterar. På helgerna kan du ge ansiktet lite ledigt från all rakning; lite vila är bra för huden.

Undvik after shave med alkohol som har en uttorkande effekt på huden. Tänk på att du precis rakat bort ett skikt av överhuden, och en after shave som svider är hudens sätt att påpeka att den är irriterad. Välj istället ett after shave balsam som lugnar och återfuktar huden.

Kvällstid är mest idealt för rakning, eftersom huden är fetare och du har mer tid på sig. Speciellt på sommaren kan det vara bra att raka sig på kvällen, eftersom solskyddskräm, klor från poolen och salt från havet kan irritera nyrakad hud. Raka dig inte omedelbart före träning; svett är alkaliskt och kan göra torr hud ännu torrare.

Rakningens fem steg

Våtrakning sker i fem steg: rätt förberedelse, rätt lödder, rätt blad, rätt teknik och rätt efterspel.

1. Rätt förberedelse
Mjuka upp skägget med ljummet vatten och använd en ansiktstvätt innan rakningen för att förbereda huden. Har du grovt skägg eller känslig hud, är det en bra idé att duscha först. Det viktiga är att skäggstubben hinner bli tillräckligt blöt för att svälla lite, då blir det lättare att raka av skäggstråna och rakbladet håller längre.
 

2. Rätt lödder
Regeln är att använda mindre bubblor ju känsligare hud du har. Ju mindre bubblor, desto mindre friktion och en mer hudnära rakning. Rakkräm eller rakgel håller skägget vått och gör det lättare för rakbladet att glida över huden utan att skada den. För dig med känslig hy kan rakolja underlätta rakningen. Stryk på rakoljan före rakkrämen så glider hyveln lättare.

Använd inte för mycket rakkräm eller skum, eftersom det fastnar för mycket på hyveln. En rakborste är det bästa sättet att fördela rakkrämen på huden. Den kommer in under skäggstråna och hjälper dem att resa på sig.
 

3. Rätt blad
Se till att rakbladet är riktigt vasst. Använd inte samma rakblad för länge. Byt rakblad när du använt det i sju-tio dagar och skäggstubben börjar göra motstånd. Var noga med att skölja av rakhyveln regelbundet under rakningen så att inte en massa skäggstrån och rakskum klibbar fast vid bladet. Använd RazorPit rakbladsslipare efter rakningen för att rengöra bladet - och få bladet att behålla skärpan längre.
 

4. Rätt teknik
Ta god tid på dig och raka medhårs! Långa, jämna tag med rakhyveln ger bättre resultat än korta, ryckiga. Men framför allt gäller det att hitta fram till den metod som passar dig själv bäst.

Det ideala är att bara gå över ett område en gång, men risken är stor att du har missat lite här och där. Så om du inte har känslig hud eller lätt för att utveckla skäggfinnar skadar det inte att köra ett andra tag där du slarvat och ur en annan - korsande - vinkel, inte helt mothårs.

Skäggväxten brukar vara svårast på överläppen och hakan, så spar de ställena till sist. Då hinner skägget mjukas upp under längre tid.
 

5. Rätt efterspel
När du är nöjd med rakningen, skölj med kallt vatten så att porerna stängs. Klappa huden torr med en handduk, och stryk på after shave balsam som lindrar huden.  Behöver du extra fukt kan du gärna avsluta med en fuktighetskräm i hela ansiktet.