Doftvett & etikett

Innan du köper en ny parfym kan det även vara bra att tänka på i vilka sammanhang du ska använda doften. För att lättare hitta en doft som passar till rätt tillfälle brukar man dela in dofterna i olika kategorier. Det finna flera sätt att dela in dem, men kan du sära på den förenklade indelningen i grupperna sportiga och varma klarar du dig långt.

De sportiga parfymerna doftar oftast friskt av citrus och blommor. De passar generellt sätt bäst på dagen eftersom de inte doftar lite starkt.

De varma dofterna är lite ”tyngre”, ofta med mysk och vanilj. Dessa ingredienser kan lätt dofta lite malplacerat på jobbet och gör sig bäst efter mörkrets inbrott.

En doft upplevs på huden i olika etapper. Det första intrycket är därför aldrig detsamma som det du känner när doften utvecklats helt efter 1-3 timmar. Dessutom doftar en eau de toilette aldrig likadant på någon annan. Varje människas hudkemi är uniik.

Prova en ny doft på en sk doftstrip. Tycker du om doften så prova den på insidan av handleden. Bestäm dig aldrig på minuten utan låt doften först stabiliseras på huden. Tänk på att inte prova för många dofter samtidigt. Hjärnan klara bara av att registrera ca 3 nya dofter – sedan flyter de ihop. Ta istället med dig remsorna hem och rådfråga gärna flickvännen.

Tips!

- Köp och välj doft under eftermiddagstimmarna – då är luktsinnet som känsligast.
- Dofter bör förvaras mörkt och svalt. Oöppnade flaskor i cellofanförpackade askar mår bäst om de får stå upp och ner.
- Undvik att spraya eau de toilette på kläderna. Det kan bli fläckar.
- Undvik att använda parfym i solen. Hudämnet melanocyter stimuleras av vissa doftoljor och kan resultera i pigmentfläckar.
- Måste du absolut ha doft i solen så håll dig till hårfästet i nacken, huden bakom öronen och i armhålorna.