Parfymens uppbyggnad

Du har säkert hört talas om doftnoter när man beskriver parfymer. En parfym komponeras i tre nivåer, som man kallar toppnot, mellannot och basnot. Dessa brukar ofta illustreras i form av en pyramid när man ska beskriva en parfyms uppbyggnad.

Toppnoten är den första doft du känner precis efter att du sprayat på doften. Denna håller ca 10-15 minuter, sen tar de djupare doftnoterna över. Toppnoten är uppbyggd med lätta, friska noter. Citrus, frukter, gröna växter, lätta blomdofter och svartpeppar hittar du vanligtvis här.

När toppnoten försvinner framträder mellannoten. Du känner den redan efter en kvart men först efter någon timme får den sin individuella doft. Mellannoten blandar sig med hudens kemi, vilket gör att parfymen doftar olika på olika personer. Kryddblandningar, gröna örter och blommor bygger upp doftens mellannot.

Slutligen är det basnoten som fixerar doften och får den att bli varaktig. Som fixativ används råvaror från djurriket som mysk och ambra. Dessa blandas upp med andra doftkomponenter: träslag, tobak, läder och vanilj är vanligt förekommande i herrdofter. Basnoten mognar på huden efter ett par timmar och kan stanna kvar i flera dagar om det är en exklusiv doft.