Hitta din hudtyp

Känner du dig bortkommen när du ska leta efter hudvårdsprodukter? Tjejerna bakom hudvårdsdisken brukar fråga efter hudtyp, med vad är det?

Hur huden ser ut beror till stor del på arvsanlag, men också på hur vi lever och sköter om den. Ju mer du skräddarsyr din hudvård, desto snabbare och bättre resultat kan du uppnå. Här är några tumregler för hur du ska veta vilken hudtyp du hur.

Normal hud
Du har sällan problem med huden. Den känns varken torr eller glansig. Denna hudtyp är mer ovanlig än normal.

Torr hud
Din hy har lätt för att bli torr och fnasig, speciellt efter rengöring. Torr hy har små porer och utvecklar sällan acne. Torr hy kräver särskild omsorg och mycket fukt.

Fet hud
Din hy känns ofta blank, nästan oljig, speciellt i T-zonen (panna, näsa och haka). Du har synliga porer och lätt för att få acne.

Blandhy
Du har torr eller normal hud på kinderna med fet hud i T-zonen (panna, näsa och haka) och torr på kinderna. Blandhy är den vanligaste hudtypen.

Känslig, lättirriterad hud
Din hud är extra känslig för värme, kyla, torr luft och sol. Huden är ofta fin och genomskinlig, med ytliga, vidgade blodkärl.

Mogen hud
Din hud har påverkats av sol, vind och kanske ett vilt liv. Den känns grov och har tendens till slapphet och/eller rynkor.