Badrumshyllans ansiktslyftning

Tänk att det var gubbtrenden som tog udden av det rockiga Cheap Monday-modet som satt så tight åt oss alla. Det finns givetvis finare ord på den traditionella looken som nu sprider sig, så som gentlemannens kläder eller den dressade stilen.

Allt är inte Mad Mens förtjänst – eller fel. Men helt klart har tv-serien en del i den nya omsorgen om detaljer i det manliga utseendet. Donald Draper har vackert vikta ombytesskortor i skrivbordslådan inne på sitt trärustika och rena 60-talskontor. Alla stildetaljer är vattentäta. Han får det till och med att se snyggt ut att röka. 

Själv har jag låtit skräddaren sy in min gamla tweedkavaj och har svårt att tänka mig andra skor än randsydda läderskor från Northhampton i England. Koncept är koncept och har ofta en förmåga att smitta av sig till angränsande områden. Nu senast tog sig tidlösa detaljer in på min badrumshylla. Det var dags att göra sig av med mitt – sedan flera år tillbaka – trygga skägg. När det så var dags för rakning igen, tänkte jag att det ju också borde ske med omsorg om detaljer. 

Den gamla, elektriska rakapparaten valdes bort. Så även den snabba vägen till våtrakning som finns att köpa på sprayflaska i matbutiken. Att löddra upp lite raktvål med en rakborste kändes inte bara bättre rent estetiskt, utan även för skinnet under rakningen. Löddret varade längre och gjorde att rakningen gick bättre. Men alla har sin gräns. Den traditionella rakkniven är avskräckande för många, så även för mig. Blandade minnesbilder, bland annat där min vän Martin sitter i barberarstolen i Turkiet. Barberaren hade troligen Parkinson och en mycket skakig hand. Det gick bra för Martin. Men jag valde att köpa nya rakblad till min Gillette-hyvel. Nu, efter rakning och aftershave-lotion mår huden bra och nya rakprodukter har gett badrumshyllan en ansiktslyftning på köpet!

Signerat Dan-Marcus Pethrus